ESCLARMONDA DE FOIS

Una de las idèas que defendiá lo Catarisme èra l’igualtat entre d’òmes e femnas. L’epicèntre de l’expansion del movement foguèt lo Lengadòc, e se una dauna pòt èsser considerada coma l’exemple de la revalorizacion femenina, aquesta foguèt Esclarmonda de Fois.

Nascuda a mejans sègle XII en una familha de nòbles occitans fòrça importanta, tanben aviá coma familha mairala los Trencavèl de Carcassona. Esclarmonda voliá pas acceptar lo ròtle secundari per la femna que la societat medievala voliá li destinar.

Après la mòrt de lo sieu òme, Jordan III, senhor de l’ Isla de Baish, participèt e fòrça dins la comunautat catara en l’an 1200. Recebèt lo “consolamentum” de mans d’un dels caps mai actius de la Gléisa dels Bons Òmes, l’evesque Gilhabèrt de Castras, en Fanjaus, en 1204. Segon qualque version arribèt fins a recebre lo títol de”Perfiècha”. Dins la Gléisa dels Bons Òmes e las Bonas Femnas èra la màxima distincion.

Foguèron fòrça daunas de la nauta societat occitana las que formèron part d’aquesta comunautat e que balhèron suport al desvolopament d’aquesta nòva manièra de viure lo Cristianisme. Solide que la causa n’èra la libertat e l’igualtat que defensava l’ideologia dels Bons Òmes e qu’èra totalament contraria al misoginisme habitual de la Glèisa Catolica de l’epòca.

Fòrça damas occitanas esdevinguren importantas Bonas Femnas

 Una pròva d’aquò que disèm aguèt luòc pendent la trobada de Catolics e Catars que s’amassèron per discutir las lors desparietats en 1207 en Montreal. Pendent l’intervencion d’Esclarmonda en las discussions religiosas, un sacerdòt catolic responguèt ; “Dauna ,metètz vos a filar pr’amor que non podètz intervenir en aqueste tipe de convèrsas” .

CREACION D’UN OSTAL D’ACULHIDA

Demest las òbras de caritat que fasián las daunas Bonas Femnas, se sap qu’Esclarmonda de Fois, amb l’ajuda de la sieuna conhada Felipa, creèron un Ostal d’Aculhida (en tot semblant a un internat educatiu) per a gojatas e vièlhas Bonas Femnas en Dun.

Tanben s’a pogut assolidar qu’ajudèt de rebastir lo castèl de Montsegur, fòrça ans abans del famós sètge en los ans 1243-1244. Esclarmonda foguèt tanben testimòni fins la sieuna mòrt d’aquesta primièra fasa de la Crosada contra los Albigeses, desvelopada dempuèi l’inici de l’an 1209.

Après morir, en 1215, lo sieu remembre contunhèt e nasquèron divèrsas legendas, sovent restacadas amb los mites dels Bons Òmes. Una d’elas explicava que, quand moriguèt Esclarmonda de Fois, se transformèt en un colom que volava sus aquel territòri.

Pendent l’inici del sègle XX en foguèt prepausat de bastir una estatua de Jeanne d’Arc en Montsegur, mas los planhs dels vilatjans demandèron de plantar una estatua de la dauna occitana Esclarmonda de Fois. E, maugrat lo projècte de bastir un monument de l’eroïna francesa, a la fin non foguèt desvolopat.

Aital, l’imaginacion populara l’aviá convertida en un personatge de romans e tanben d’opèras (“Esclarmonde” de Jules Massenet) e tanben de filmes coma “La Fiancée des Tenebres”. Amassa d’Aliènor d’Aquitania, Esclarmonda de Fois es, encara uèi lo jorn,una de las doas grandas daunas nascudas en tèrras occitanas en epòca medievala.

You May Also Like

Daissar un comentari

Vòstra adreça de messatjariá serà pas publicada. Los camps obligatòris son indicats amb *