CAP VII: LA CONQUISTA DE CARCASSONA

L’endeman, après la partença del rei Pere II d’Aragon i I de Barcelona, los soldats crosats reiniciaren los sieus atacs, e los abitants de Carcassona, òmes e femnas, tornèron se defendre eroïcament amb fletxes, òli bullent, pèiras… que causèron grands bassas en l’armada crosada e los obliguèron nauament a se retirar. Los soldats crosats bastiguèron de nòvas armas amb la fusta dels bòsques dels environs de Carcassona. La conquista dels quartièrs defòra de las muralhas los faguèron possible se sarrar mai a las muralhas principalas de la vila.

Mas l’eroïca defensa dels carcassonenses provoquèt que qualques soldats crosats temèsson un sètge long. Mas Arnaud Almaric de Citeaux remembrèt als soldats crosats que comptavan amb un aliat fòrça poderós, la tipica secada del ma d’Agost:

“Gardatz aquel cèl!!! Gardatz aquel sol, que seca las cisternas d’aqueles maudiches erètges!!! Mas a nosautres nos mancarà pas aiga perque avèm l’Aude coma aliat!!! Ai pregat a Nòstre Senhor e m’a escotat!!! Los nívols arribaràn pas a tempses d’ofrir una sola gota d’aiga als nòstres enemics!!!”

E remembra amb fermetat que

“En aucint aqueles òmes salvaretz la vòstra arma!!! Se morissètz, anaretz dirèctes al cèl!!!En los aucint a totes, onoraretz Dieu!!!”

Foguèsse per l’ajuda divina o per l’edart, la secada se mantenguèt pendent setmanas. Las cisternas de la vila s’agotèron mai rapidament del previst. Benlèu qualque sabotatge dins de la meteissa vila? Las consequéncias per la manca d’aiga comencèron a se mostrar amb una epidèmia qu’afectèt los mai flacs de la vila. Qualques abitants comencèron a prepausar l’establiment d’un pacte amb los crosats, malgrat que per l’experiéncia de Besièrs, l’armada crosada èra pas gaire abituada al pacte.

Trencavel
Sagèth de Ramon Rogièr Trencavèl

Mejançant unes correders secrèts, lo vescomte Ramon Rogièr envièt un messatge i demandèt al rei Pere II d’Aragon e al comte Ramon VI de Tolosa qu’envièsson una comunicacion a Arnaud Almaric de Citeaux per conéisser s’avián cambiat las condicions de la rendicion. Mas lo resultat foguèt lo meteis: la vila demorariá en mans crosadas coma sautèri e lo vescomte poiriá partir solament amb dotze cavalièrs. E la responsa del jove vescomte foguèt tanben la meteissa: preferissiá abans morir que liurar un de los sieus súbdits.

A partir d’aquel moment las versions de las cronicas difereixen. La version mai acceptada es que lo jove vescomte decidiguèt parlamentar dirèctament amb los caps de l’armada crosada. En utilizant un salconduit, e arribats al campament enemic, lo jorn 15 d’Agost, en alebant totas las nòrmas basicas de las trèvas, Ramon Rogièr e los sieus cavalièrs foguèron detenguts a la tenda del comte de Nevers, encadenats e barrats en unas tendas que fasián las foncions de presons. La condicion de noblesa del vescomte empedissiá que poguèsse èsser tractat d’aquela manièra, mas se respectèron pas las nòrmas feudalas del tracte als senhors, perque Ramon Rogièr èra un erètge excomunicat.

O benlèu el meteis vescomte pactèt lo sieu empresonament e lo sacatge de Carcassona en escambi que los crosats respectèsson las vidas de los sieus vassalls e que la vila foguèsse pas cremada.

Naturalament, los soldats crosats saquejaren la vila, fòrça rica per la siá activitat comerciala. Los abitants que partiguèron de la vila, a travèrs d’una pòrta del nòrd, pas s’avián emportat cap d’objècte: n’avián pro d’aver salvat la vida!!! Carcassona, èra venguda una vila fantauma, sens los sieus trenta mil abitants, e foguèt saquejada mas pas incendiada per l’abséncia d’abitants. A la glèisa de Sant Nasari se celebrèron de divèrsas messas en onor de l’Esperit Sant per mercejar la conquista e dins la tor mai nauta foguèt issada la bandièra de la Crotz.

IMG_7921
Glèisa de Sant Nasari de Carcassona

Curiosament, los “erètges” de Carcassona foguèron pas faches presoèrs e partiguèron amb la rèsta de los sieus vesins. Una pròva que demòstra que la Crosada preteniá mai l’enfonzament politic e economic dels territòris occitans, que l’extirpació de l’”eretgia”. Se la populacion foguèt respectada e pas maselada se deguèt, segon qualques versions, a una comunicacion del Papa Innocenci III a Arnaud Almaric de Citeaux, qu’alarmat per la marrida image qu’aviá provocat la tuada de Besièrs, voliá pas un autre capítol tan sagnant.

Après la conquista de la vila, lo vescomte, despossedit de los sieus títols e las siás proprietats, foguèt barrat a la preson de Carcassona, la siá vila. Tres meses après, lo jorn 10 de Novembre de 1209, lo vescomte Ramon Rogièr de Carcassona morissiá dins la preson a l’edat de vint-e-quatre ans. La causa oficiala de la defunció foguèt un atac de disenteria. La majoritat de las gents opinèt qu’èra estat empoisonat.

Lo jove vescomte veniá un eròi nacional pels occitans e dintrava en la legenda. La siá mòrt foguèt fòrça lamentada per las tèrras occitanas.

Conquistada la vila, un dilèma sorgiguèt entre los caps de la Crosada. Malgrat que Ramon Rogièr aviá un filh pichon, l’eretgia de lo sieu paire empedissiá se convertir en lo nòu vescomte. E segon las nòrmas de la guèrra, totes los sieus títols e proprietats devián passar a qualqu’un dels vencedors.

Segon l’òrdre d’importància, los dreches foguèron ofrits al pòrti de Bourgogne, los comtes de Nevers e Sant Paul, mas totes tres renoncièron als sieus dreches en explicant que possedissián fòrça tèrras e que las tèrras occitanas èran fòrça luènh de los sieus feus. Temián tanben qu’unas tèrras tan rebèlas foguèsson un nin de conflictes constants e vesián de possibles litigis de dreches amb parents alunhats de Ramon Rogièr.

Fin finala, una comission formada de dos avesques e quatre cavalièrs prepausèt Simon de Montfort, qui acceptèt venir lo nòu vescomte de Carcassona e Besièrs. Per los sieus defensors, un just prèmi per la siá defensa de la fe catolica al camp de batalha.

Carcassona, “la jamai vencuda” èra estat conquistada e lo climat de tolerància e diversitat qu’aviá impregnat la vila pendent sègles, s’aviá perdut per ara.

You May Also Like

Daissar un comentari

Vòstra adreça de messatjariá serà pas publicada. Los camps obligatòris son indicats amb *